500 gr faina alba de grau bio (din recolta tatalui meu, si dusa la moara tot de el:)
+ 1 cana de tarate
1/2 cana de faina de canepa bio
1 lingura seminte de in proaspat macinate
1 lingura seminte de susan
1 lingura seminte de dovleac
1 lingura seminte de floarea soarelui
1 lingura seminte de psyllium
1 lingura seminte de canepa
1 lingurita sare de Himalaya
Amestecam toate ingredientele intr-un bowl.
10 gr drojdie
1 lingurita zahar brun
400 ml apa calduta
Dizolvam drojdia in apa calduta impreuna cu o lingurita de zahar brun si turnam peste amestecul de faina.
Framantam bine si adaugam putin ulei de masline. Lasam la dospit min 20 min. Cand vedem ca a crescut mult aluatul nostru, framantam din nou timp de 10 min dupa cre o punem direct in tava in care vrem sa o coacem. Lasam din nou la dospit aprox 20 min apoi o introducem la cuptor timp de o ora la 200 grade.
Este foarte buna si sanatoasa.
Taratele - sunt foarte bogate in grupul de vitamine B (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9), in
aminoacizi si minerale (sodiu, potasiu, magneziu, calciu etc.), taratele
de grau au numeroase proprietati medicinale: regleaza digestia, sunt
emoliente, in special pentru stomac si intestine, laxative, nutritive,
reconfortante, remineralizante, tonic general.
Semintele de in - bogate în acizi graşi omega-3, fibră şi lignani, pot
ajuta la reducerea grăsimii de pe abdomen şi a riscului dezvoltării
afecţiunilor cardiace, a cancerului, accidentelor vasculare şi a
diabetului.
Semintele de susan - au un conţinut important de calciu, fier, magneziu, fosfor, zinc, vitamina B şi de fibre.
Datorită antioxidanţilor săi se pare că uleiul de susan poate ajuta la
reducerea inflamaţiei şi îmbunătăţeşte sănătatea cerebrală.
Semintele de dovleac - au proprietăţi anti-inflamatorii şi reduc colesterolul, au mai puţine grăsimi şi furnizează organismului minerale esenţiale, precum fierul, magneziul şi potasiul.
Semintele de floarea soarelui - sunt o sursă excelentă de proteine, fier, acid folic, zinc, fibre şi vitamina E. De fapt, seminţele de floarea-soarelui sunt cea mai bună sursă alimentară integrală de vitamina E,
o substanţă nutritivă care poate încetini efectele îmbătrânirii,
stimulează sistemul imunitar şi previne bolile cardiovasculare.
De asemenea, acestea au de 4 ori mai mulţi antioxidanţi decât fructele de pădure, nuci şi alune, îmbunătăţind imunitatea şi diminuând presiunea arterială şi nivelul colesterolului.
Semintele de canepa - reprezintă o sursă excelentă de acizi graşi esenţiali şi conţin toţi cei nouă aminoacizi esenţiali, ceea ce le transformă într-o sursă completă de proteine. În plus, proteinele din seminţele de cânepă sunt foarte uşor de digerat.
Semintele de psyllium - contin de 14 ori mai multe fibre solubile decat ovazul, apreciat pana nu
demult pentru continutul sau de fibre. De exemplu, 100 g seminte de
psyllium contin 71 g fibre solubile, aceeasi cantitate de ovaz - doar 5 g
fibre solubile. Reduc colesterolul si regleaza glicemia.
Giovanna
am sa incerc reteta ta de paine!
ReplyDelete